İÇ MİMARİ VE DEKORASYONDA RENKLERİN DANSI
İÇ MİMARİ VE DEKORASYONDA RENKLERİN DANSI
Bazen yaşadığımız mekanlarda sadece renk değişimiyle bile en pratik şekilde farklılık yaratabilirsiniz.Bu açıdan renkler biz mimarlar için çok etkili ve vazgeçilmez envarterlerdendir.
İÇ MİMARİ VE DEKORASYONDA MEKANLARIN RENKLERİ ÖNEMLİ DETAYLARDAN BİRİDİR.
Biz mimarlar mekanın rengine karar verirken, o mekanda yaşayacak kişilerin beğenileri ön plandadır. Bunun yanında mekanın büyüklüğü, kullanım amacı, aldığı doğal ışık ve aydınlatma gücü, sabit objelerin özellikleri (taş duvar, şömine v.s.) dekorasyon tarzı da etkili faktörlerdir.
Bazen yaşadığımız mekanlarda sadece renk değişimiyle bile en pratik şekilde farklılık yaratabilirsiniz.Bu açıdan renkler biz mimarlar için çok etkili ve vazgeçilmez envarterlerdendir.
Mesela küçük mekanlar için koyu ve parlak renklerden kaçınmak gerekir. Koyu renk hem mekanı daha da küçük gösterir hem de boğucu bir his yaratır.. Küçük mekanları daha büyük ve ferah göstermek için açık tonlardaki renkleri tercih etmek gerekir. Bunun tersi de geçerli tabi ki. Yani büyük mekanlarda da koyu renkler darlık hissi yaratır.
Kırmızı ,sarı ve turuncu renkler sıcak renklerdir. Çok klasik olmayan küçük mekanlarda kullanılabilir. Mavi, bordo ve mor soğuk renkler olarak sınıflandırılır ,klasik ve büyük mekanlar için kullanılır. Yeşil rengi ise farklı tonlamalarla her mekanda rahatça kullanabilirsiniz.
Canlı renkler genellikle enerji ve dinamizm katar mekanlara. Daha mat ve koyu tonlar ise daha bir dinginlik, ağırlık, sükunet kimi zaman asalet ve gösteriş katabilir.
Yaşantımızın büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçirdiğimizi düşündüğümüzde iç mekanlarda kullanılan renklerin önemi ve üzerimizdeki etkisi daha da önem kazanıyor.
KIRMIZI
Dikkat çekicidir. Dinamizmin ve canlılığın rengidir. Aynı zamanda iştah açıcı özelliği de vardır. Sirkülasyonun yoğun olduğu yerler için uygundur. Mutfak, çocuk odaları, yemek odaları ve cafe bar gibi topluma açık olan alanlarda kullanılır. Koyu tonları sıkıcı bir atmosfer yaratacağı için özellikle küçük metrekareli mekanlarda tercih edilmemelidir.
TURUNCU
İnsanların algısını en çok ve en kolay etkileyen renklerden biridir. Kırmızı kadar etkili olmasa da benzer etkileri vardır. Sıcak renklerdendir. Aynı zamanda mutluluk verici bir renktir. Sağlık, canlılık, yaratıcılık, güven, ve iletişim turuncunun özellikleridir. İç mimari alanlarında mutfak, çocuk odası, yemek odası, antrelerde ve cafelerde kullanılabilir. Dikkat çekici ve dağıtıcı etkisi vardır bu yüzden ofislerde ve çalışma odalarında kullanılması önerilmez ancak ofislerin giriş-danışma bekleme bölümlerinde kullanılabilir.
SARI
Güneş rengine en yakın renk olduğu için umut , neşe ve mutluluk verici etkisi vardır. Aynı zamanda dikkat çekici özelliği de vardır. Bunun en güzel örneği de taksilerin bütün dünyada sarı renk olmasıdır. Ayrıca güvenlikle ilgili bir çok alanda bu renk kullanılır.
Sarının koyu tonları hastalık, halsizlik gibi olumsuz etkileri doğurur. Altın sarısı ise zenginliği ve gösterişi temsil eder. Gördüğünüz gibi bir rengin tonlarıyla bile farklı etkiler oluşabiliyor. Dekorasyon alanında bu renk ,az ışıklı ,geniş ve kapalı ortamlar için idealdir. Ofiste ise insanların yüksek verimli çalışmaları için sarı renk tercih edilir.
YEŞİL
Doğanın rengini de çağrıştırdığı için ruhu rahatlatıcı etkiye sahiptir. Paylaşımın, güvenin, dostluğun ve uyumun rengidir. Sakinleştirici, yatıştırıcı, güven ve huzur verici özelliği vardır. Yanlış kullanıldığında yorgunluk ve tembellik hissi uyandırır. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Tembelliğe yatkın kişilerin bulunduğu ortamlarda bu rengin koyu tonları tercih edilmemelidir.
Açık tonları mutfak, antre avlu da kullanım için uygunudur. Güven ve huzur verici etkisinden dolayı ofisleriniz de de rahatça kullanabilirsiniz. Bir çok bankanın logolarına ve dekorasyonlarına dikkat ettiğinizde göreceksiniz ki yeşil renk tercih edilmiştir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğinden dolayı da hastane ve klinik odalarında da çokça rastladığımız bir renktir.
MAVİ
Mavi renk gökyüzünü ve denizi temsil eder. Bu yüzden ferahlatıcı,huzur verici özellikleri vardır. Açık tonlar sakinliği ve huzuru çağrıştırıken,koyu tonları serinlik veren bir etki yaratır.Bu yüzden çocuk odalarında açık mavi tonları kullanıldığında çocuklar üzerindeki sakinleştirici etki yaratır. Bu mantıkla yola çıkıldığında oturma ve dinlenme odalarınızda da kullanabilirsiniz. Mavi rengin bi diğer özelliği de yeme içgüdüsünü engellemesidir. Bu yüzden yemek odalarında,mutfaklarda cafelerde kullanmanızı önermiyoruz.
MOR
Mor renk asil renk olarak bilinir. Asaleti ve zenginliği temsil eder.Aynı zamanda ruhsal ve fiziksel enerjiyi dengeleyici özelliği vardır. Yaratıcılık ve düşünce gücü mor renk ile ilişkilidir.
Meditasyon odalarında,hastane ve kliniklerin bekleme odaları açık tonları ile dekore edilebilir, çünkü bu renk kendine güven duygularını harekete geçirir. Daha açık tonlarını da yatak odaları ve çalışma odalarında kullanabilirsiniz. Parlak ve göz alıcı renklerle birleştiğinde renkler birbiriyle yarışacağı için olumsuz özellikler gösterebilir.
MACENTA
İddialı bir renktir. İdealizmi temsil eder ve saygı, minnettarlık ve sadakat kavramlarıyla bağlantılıdır. Pembe renge benzerliğinden dolayı yumuşak, sıcak ve koruyucudur. Sevginin, şefkatin ifadesidir.Yatak odalarında ve banyolarda tercih edilebilir. Daha açık tonlarını bebek odalarında da kullanabilirsiniz.Koyu ve parlak tonları iddialı ve dikkat çekici olduğu için isteğe bağlı mekan içinde objelerde de kullanılabilir.
TEMİZ BEYAZ
Beyaz denildiğinde akla gelen ilk kelimeler; temizlik,ferahlık,sağlık ve hijyendir. Bu dünyanın hemen her yerinde böyledir. Bu nedenle eğer bir eczaneniz, temizlik malzemeleri şirketiniz varsa kesinlikle içinde ve dışında beyaz kullanmalısınız. Hastane ve klinikler de buna dahildir. Bunun yanında beyazın çok güçlü bir etkisi daha vardır ki o da istikrarı, devamlılığı temsil etmesidir. Beyaz elbiseler sizin temiz, dürüst ve istikrarlı olduğunuz imajını yaratır. Aynı etkiyi mekanlarınızda da yaratabilirsiniz.
Yaşamımızda vaktimizin büyük bölümünü kapalı alanlarda geçirdiğimiz için bu mekanların bizde yarattığı etkiler çok önemlidir.Bu nedenle bu mekanların mimari özelliklerinin yanında iç mimari özellikleri çok daha önemlidir.küçük bir renk değişimi bile sizde çok etkili ve önemli değişikliklere neden olabilir. Gelin mimarların hangi mekan için hangi renkleri önerdiğine bir göz atalım..
SALON, OTURMA ODALARI , GÜNLÜK YAŞAM MEKANLARI
Genelde bu mekanlarda birçok malzeme bir arada kullanıldığı için hepsi için uyum sağlamak zordur. Genel konsepte zıt renklerden kaçınılmalı ve uyumlu renkler tercih edilmeli. Bunun yanında mekanda bu uyumun yaratacağı monotonluktan kurtarmak içinde aksesuarlarda zıt ve dikkat çekici objeleri kullanmak daha doğrudur.
Salonlar ve oturma odaları için en kullanışlı ve en çok tercih edilen renkler sütlü kahve tonları ve toprak tonlarıdır.Bir çok renklerde uyum sağlayan tonlar olmasının yanında aynı zamanda ferahlık, ve samimiyet katar.
Günümüz modern dekorasyonlu evlerde de göreceğiniz gibi beyaz renk de çok kullanılmaya başlandı.Mekana ferahlık kattığı gibi aynı zamanda ufak tefek obje değişiklikleriylede istediğiniz zaman değişiklik yaratma şansınız olabiliyor. Bembeyaz boyalı bir salon düşünün,tabiî ki küçük metrekareli salonlardan bahsediyorum,koltuğunuzu bile beyaz seçebilirsiniz. Bunları tamamlayıcı olarak koltuğun üzerine örteceğiniz farklı renkteki bir şal,yada minderle ,bir vazo yada tabloyla mekanı renklendirebilirsiniz. Koltuğun üzerindeki minderlerin rengini değiştirerek bile kolayca bir farklılık yaratabilirsiniz.
Duvarda kullanılacak renk çok önemlidir.çünkü diğer bütün renkler bu ama rengin altında kullanılacaktır. Mesela perde rengi seçerken duvar rengiyle hafif kontrast oluşturan tonlar tercih edilmelidir.oturma grubu,halılar ve sandalye döşeme renkleri duvar renginin koyu birer gölgesiymiş gibi düşünülmeli.Bunun yanında dinlenme odaları ve oturma odalarında yine açık tonlarda mavileri,sarıları ve yeşilleri kullanabiliriz.
YEMEK ODASI
Sıcak renkler, özellikle kırmızı iştah açıcı ve neşe enerji verici etki yarattığı için yemek odalarında tercih edilebilir.bütün duvarları aynı renk yapmak yerine sadece bir duvarı farklı ve dikkat çekici renkte boyayabilir veya duvağıdı ile kaplatabilirsiniz.mümkün olduğunca soluk renklerden kaçınmak gerekir.